Poromies-lehden ajankohtaisia julkaisuja

9.11.2021

UUSI PORONLIHALEIKKAAMO SALLAAN

Sallalainen Pasi Oinas on kulkenut pitkän tien porotalouden parissa. Päätoimisena poromiehenä hän on toiminut 25 vuotta.

--- Teksti: Johanna Asiala. Kuva: Hankiporo  ---

Artikkeli on julkaistu Poromies-lehdessä 3/2021.

Poronlihaa Pasi on myynyt aina suoramyynnin kautta, yksityisille asiakkaille ja jonkin verran myös isoille ostajaliikkeille. Aiemmin hän ei ole leikannut lihoja itse, vaan leikkauttanut lihat paikkakunnalla leikkuupalveluna. Syksyllä leikkuupalvelu kuitenkin lopetettiin. Seuraava leikkuupalvelu olisi löytynyt 150 kilometrin päästä Rovaniemeltä.
– Kävimme keskusteluja kunnan kanssa leikkuu- ja pakkastiloista, mutta se ei ottanut onnistuakseen. Oltiin niin sanotusti selkä seinää vasten: joko lihat leikattaisiin Rovaniemellä tai asialle tehtäisiin jotain. Niinpä Pasi päätti investoida leikkuutiloihin itse.

Leader tueksi investointeihin

Pasi päätyi hakemaan Leaderilta investointitukea Yrittäjien Salla -hankkeen järjestämän rahoitusillan kautta.
– Kun Leaderin puheenvuoroa yritystuista kuunteli, tuntui, että hehän puhuvat juuri kuin minulle, Pasi muistelee.

Ehdot Leader-tuen saamiselle olivat tiukat, mutta täyttyivät. Pasi oli vielä uudemman kerran yhteydessä Leaderiin, josta näytettiin vihreää valoa. Pasi aloitti hankkeen omalla riskillä rakentamalla pakastehuoneen lihoille.
– Pakastehuone valmistui juuri ennen porotöiden alkamista ja on ollut todella tarpeellinen hankinta. Talvi oli hyvää aikaa rakentaa, ja käytin rakentamiseen kaiken ajan, mitä porotöiltä liikeni.

Hakemuksen täyttämisessä oli kieltämättä paljon hommaa, mutta onneksi apuna oli Sallan kunnan yritysasiantuntija Risto Pöyliö. Samalla toiminimi Hankiporo perustettiin.
– Sain kaikilta hyvää palvelua, he elivät tätä myös täysillä mukana.

Leader-tukea Pasi suosittelee mielellään myös muille.
– Leader on maanläheinen toimija. Yhteys heihin kannattaa ottaa aikaisessa vaiheessa, jotta investointien suhteen ei tule kiirettä, kuten minulla tuli. Toisaalta koko investointitarvekin tuli kyllä minulle yllättäen. Rakentaminen on nyt loppusuoralla ja edessä on irtaimiston kuten leikkuupöydän, sahan, vakuumikoneen ja elintarvikevaa’an hankinta. Tuella pyritään ennen kaikkea turvaamaan toiminnan jatkuvuus paikkakunnalla.

Pasi tiedostaa, että investoinnin kuolettaminen tulee kestämään vuosia. Välillä mieleen onkin juolahtanut klassinen ajatus: Onko tässä mitään järkeä?
– Oli tämä kuitenkin oikea päätös alkaa hankkeeseen ja lähteä aluksi omalla riskillä rakentamaan. Investointi omaan leikkaamoon on kannattavan toiminnan kannalta tässä tilanteessa elintärkeä.

Suoramyynti kasvusuunnassa

Kun lihaleikkaamo saa lopullisen muotonsa, on aika ryhtyä itse leikkuuhommiin. Aluksi Pasi kaavailee keskittyvänsä lihojen leikkuuseen, tulevaisuudessa kuvioihin voi tulla myös lihojen käsittely pidemmälle.
- Syksyllä on tarkoitus alkaa testata leikkaamista omilla poroilla. Lihanleikkuukoulutuksia olen käynyt aiemmin useammankin kerran. Pasi on valmis yhteistyöhön myös muiden poronomistajien kanssa, sillä lähin leikkaamo heille on edelleen Rovaniemellä. Pasille on tärkeää säilyttää lihanleikkuu paikkakunnalla jatkossakin.
– Ettei kenenkään toiminta kaatuisi siihen, ettei paikkakunnalla ole toimivaa leikkuupaikkaa.

Tulevaisuudessa leikkaamossa voisi kenties olla yksi työntekijäkin, jos kasvua tulee riittävästi. Työtä ainakin riittäisi tehtäväksi.

Koronapandemia on vaikuttanut poronlihan kysyntään. Matkailun hiipumisen myötä ei ole asiakkaita tullut noutoreissuille kuten ennen. Samalla huomasi, miten vaivattomasti kaikki oli aiemmin sujunut, kun Sallan ja Suomun kävijät olivat vain piipahtaneet pihassa hakemassa tilaamansa lihat.
– Matkailijoiden ennakkotilaukset syksyllä vähenivät huomattavasti, kun ei ollut tietoa, pääsevätkö ihmiset liikkumaan lomareissuille.

Luonnollisesti myös tapahtumiin ja majoitusliikkeille myynti on ollut jäissä. Isot ostajatkin olivat pandemian alussa epävarmoja, ja poronlihan hinta painui alas. Onneksi tilanne on nyt paranemaan päin.

Pasin mukaan monet yksityiset ostajat näkevät poronlihan terveellisenä, allergikoille sopivana vaihtoehtoina.
– Monet, jotka eivät yleensä lihaa syö, syövät kuitenkin poronlihaa. Eettisyys ja lähiruoka - tällaiset arvot nousevat yhä enemmän esille poronlihan kohdalla.
– Toiminimeni Hankiporo tuo ajatuksen vapaana puhtaalla hangella juoksevasta porosta. Nimellä on myös toinen merkitys – poronlihaa kannattaa hankkia!

Pinta-alaltaan Suomen kolmanneksi suurimmassa Sallan paliskunnassa tilanne tulevaisuuden kannalta on hyvä: alaikäisten osakkaiden osuus on suurempi kuin eläkeläisten osuus. Kiinnostus porotaloutta kohtaan on suurta.
– Osakkaiden määrä on lähtenyt selkeään kasvuun, jonkinlainen buumi siis tässäkin meneillään, iloitsee Pasi.

0 comments:

Lähetä kommentti

Suositut julkaisut

Poroista muualla

Lapland above ordinary.
Poroaiheisia artikkeleita


Poro-aiheisia blogipostauksia
Poropostauksia Blogit.fi


Blogi: Mikko Jokinen
Lapissa tarvitaan kulttuurisensitiivisyyttä


Blogi: Deliporo.fi
Deliporon blogipostit


Blogi: Kujalan porotila
Son moro sano poro


Paloma-projektin blogit - Kuusamo
Paloma-projekti


Tapio Nykänen - Antroblogi 2016.
Poro syntipukkina


Suurpetojen vaikutus poronhoitoon. I. Kojola, S. Heikkinen & S. Kaartinen. Luonnonvarakeskus 2018. PDF-tutkimusjulkaisu 57/2018

Blogi-arkisto