Poromies-lehden ajankohtaisia julkaisuja

11.11.2021

POROTALOUTTA ESILLE TAITEEN KEINOIN

Jenni Kujala vetää taide- ja käsityöpajoja tilalla. Kuva Juha Kujala.

Jenni Kujala, 33, yhdistää työssään porotalouden ja taiteen maisterin koulutuksen. Hänen käsitöissään ja taiteessaan pääosassa on poro.
– Pyrin kauniilla ja näyttävällä taiteella sekä hyvillä valokuvilla luomaan ihmisille positiivisia mielikuvia poroista, Jenni kertoo.

--- Teksti: ja kuva Sarai-Natalia Kela  ---

Artikkeli on julkaistu Poromies-lehdessä 3/2021.

Jenni asuu Kuusamossa puolisonsa Juha Kujalan ja heidän pienen poikansa kanssa. Juha on Oivangin paliskunnan poroisäntä, ja myös Jenni on paliskunnan osakas. Pariskunta pyörittää yhdessä porotilamatkailuyritystä Kujalan Porotila. Lähtöisin Jenni on Oulusta, ja taiteen maisteriksi hän on valmistunut Rovaniemeltä Lapin yliopistosta. Koulutukseltaan hän on kuvataideopettaja ja teollinen muotoilija.

Porotalouden pariin Jenni ajautui juurikin puolisonsa kautta. He ovat yhdessä rakentaneet porotilaa vuodesta 2016, ja toiminnan kehittäminen jatkuu edelleen.
– Porot ovat juuri se, mikä yhdistää meitä perheenä. Elinkeino vie paljon aikaa, ja siinä tulee itsekin olla mukana, mikäli haluaa viettää aikaa yhdessä.

Jenni hoitaa tilan yhteydessä olevaa kauppaa, jossa myös hänen käsitöitään ja taidettaan on myynnissä. Lisäksi tilalta on poronlihan ja muiden porotuotteiden suoramyyntiä. Jennin toimenkuvaan kuuluu myös valokuvaus, markkinointi ja kotisivujen sekä verkkokaupan ylläpito. Aiemmin hän teki kuvataideopettajan töitä Kuusamo-opistolle, mutta nykyisin kaikki työskentely tapahtuu porotilan alla. Jenni on järjestänyt tilalla muun muassa matalan kynnyksen taide- ja käsityöpajoja, ja tilalla on vieraillut taitelijoita sekä Kuusamo-opiston vierailijoita ja taideaineiden opiskelijoita.



Jenni haluaa tuoda porotaloutta esille perinteikkäänä elinkeinona, ja porot ovatkin monia kiinnostava teema. Päädyttyään porotalouden pariin, Jenni huomasi pian, että materiaalia käsitöihin oli tilalla runsaasti tarjolla. Töissään hän hyödyntää eniten poronsarvia. Erityisesti vaatimien jättösarvista Jenni tekee muun muassa avaimenperiä ja koruja. Näihin käsitöihin hän hyödyntää myös poronnahkaa.
– Lähdin kokeilemalla työstämään poronsarvia käsitöihin, ja Juha kannusti projektissa kovasti. Pystyn hyödyntämään oikeastaan koko sarven tyvestä kärkeen. Sarvesta näkee hyvin, että pistänkö sen sellaisenaan myyntiin vai tulisiko siitä eri osia käsitöihin.

Vaikka suurin osa Jennin käsitöistä on pieniä ja helposti myytäviä matkamuistoja, haluaa hän tarkentaa, ettei kyse ole askartelusta.
– Paljon ihmiset ajattelevat, että tällaiset pienet matkamuistot ja korut ovat askartelua, mutta nämä käsityöt ovat kaukana siitä. Meillä on myös jonkin verran ollut työpajoja, missä tilalla vierailijat ovat itse saaneet tehdä oman matkamuiston valmiista osista. Sille olisi enemmänkin kiinnostusta.

Muotoilijana Jenni suunnittelee ja toteuttaa kaikki käsityönsä itse. Matkamuistojen ja korujen lisäksi hän tekee jonkin verran käyttöesineitä ja tilaustöitä sarvista. Parina viime kesänä Jenni on kerännyt talteen myös vasankorvien palasia kesämerkityksistä, ja työsti niistä kokeilumielessä korvakoruja.
– Käsitöissä vain mielikuvitus on rajana. Tuotteet, kuten korvakorut, pitää ottaa omaan käyttöön kokeiluun, jolloin tietää toimiiko tämä ja mitä materiaalille tapahtuu käytössä.

Jenni on testaillut myös poronnahkaa erilaisiin käsitöihin kokeilumielessä. Mitään ei kuitenkaan heitetä hukkaan, vaan esimerkiksi talteen otetut nahkasilput hän aikoo vielä joskus käyttää taideteokseen ja poronsarvien ylijäämäpalat kelpaavat koirille. Jennin teokset ovat isoja ja näyttäviä, ja ne ovatkin saaneet paljon huomiota osakseen. Tältä osin hän kokee onnistuneensa tavoitteessaan luoda ihmisille positiivisia mielikuvia poroista ja porotaloudesta elinkeinona.
– Joskus haluan pitää töistäni täysin poroaiheisen taidenäyttelyn.

Porotilalla vierailijoita varten Jenni on teetättänyt taideteoksistaan julisteita sekä taide- ja postikortteja. Tällä hetkellä hänen taidettaan ja käsitöitään on ostettavissa tilan yhteydessä olevasta kaupasta.

Uusia tuulia

Jennillä ja porotilalla on uusia tuulia kehitteillä. Tällä hetkellä Jenni tekee kaiken taiteen ja käsityön Kujalan Porotilan brändin alla. Tulevaisuudessa hänellä on tavoitteena kasvattaa omaa nimeään, ja mahdollisesti luoda oma yritys taiteen ja käsitöiden ympärille.

Porotilalle on rakenteilla myös uusi ateljeerakennus, johon on tarkoitus sisällyttää kauppa sekä tilaa taiteelle ja käsitöille. Uudet tilat mahdollistavat taide- ja käsityöpajojen laajamittaisemman järjestämisen sekä kaupan valikoiman laajentamisen. Tämä myös mahdollistaisi työntekijän ympärivuotisen työllistämisen.
– Odotan innolla uutta työtilaa, jossa pääsen kehittämään taide- ja työpajatoimintaa eteenpäin ja yhä luovempaan suuntaan – tee itsellesi ihan mitä haluat, miten haluat. Näissä poikkeusoloissa on ollut se hyvä puoli, että meillä on ollut aikaa kehittää porotilan toimintaa. Kuluneen vuoden aikana tilan ohjelmapalveluihin on tullut uutena muun muassa porojooga.

0 comments:

Lähetä kommentti

Suositut julkaisut

Poroista muualla

Lapland above ordinary.
Poroaiheisia artikkeleita


Poro-aiheisia blogipostauksia
Poropostauksia Blogit.fi


Blogi: Mikko Jokinen
Lapissa tarvitaan kulttuurisensitiivisyyttä


Blogi: Deliporo.fi
Deliporon blogipostit


Blogi: Kujalan porotila
Son moro sano poro


Paloma-projektin blogit - Kuusamo
Paloma-projekti


Tapio Nykänen - Antroblogi 2016.
Poro syntipukkina


Suurpetojen vaikutus poronhoitoon. I. Kojola, S. Heikkinen & S. Kaartinen. Luonnonvarakeskus 2018. PDF-tutkimusjulkaisu 57/2018

Blogi-arkisto