Poromies-lehden ajankohtaisia julkaisuja

2.11.2021

PÄÄTTÄJÄN PAIKALLA - MATTI KOMULAINEN

--- Teksti: Timo Rehtonen ---

Artikkeli on julkaistu Poromies-lehdessä 3/2021.

Matti Komulainen on nähnyt kymmeniä vuosia kestäneen poromies- ja poroisäntäuransa aikana ensin paperihommien lisääntymisen ja sitten niiden muuttumisen yhä enemmän tietotekniikaksi. Uusin digiharppaus on ollut Paliskuntain yhdistyksen hallituksen kokoustaminen tietoverkkojen kautta, etänä.
– Etäkokouksessa on puolensa näin pitkien etäisyyksien alueella, koska kokous voidaan järjestää näppärästi nopealla aikataululla. On ihan hyvä, että kaikki ovat sitä joutuneet treenaamaan, hän toteaa.

Komulainen kertoo seuraavansa poronhoitoon liittyviä asioita laajasti, ei pelkästään omaan paliskuntaansa keskittyen.
– Luottamustehtävä koskee koko poronhoitoalueen asioita. Lihantuotanto on porotalouden ykkösprioriteetti, joten sen turvaaminen kuuluu tietysti Paliskuntain yhdistyksen asialistalle koko ajan. Toinen pääkohta on laidunasiat. Meidän täytyy työskennellä sen eteen, että laidunalueita ei menetetä liikaa, hän sanoo ja ottaa esille metsätaloudessa toteutetut epäonnistuneet toimenpiteet.
– Tällaisia ovat esimerkiksi turhat ojitukset, joista ei ole ollut mitään hyötyä metsätaloudelle, mutta samalla niiden takia on menetetty porojen laidunmaita. Näiden alueiden ennallistamista pitäisi nyt lisätä ja kehittää.

Komulaisen mukaan ennallistamisesta olisi apua useampaan asiaan: poronhoidon tuottavuus paranisi ja porojen viihtyessä poissa ihmisten ilmoilta myös haittavaikutukset asutukselle vähenisivät.

Poronhoidon imagon parantaminen kuuluu kaikille poroihmisille

Poronhoidon merkitystä väheksytään niin valtakunnallisesti kuin paikallistasollakin, vaikka se on noin tuhannen ihmisen pääammatti. Se on myös monen sivutoimi, eikä poronhoidon kaikkia kulttuurisia vaikutuksia pystytä edes helposti arvioimaan.
– Kaikkien paliskuntien tulisi parantaa julkisuuskuvansa tuomalla itseään enemmän näkösälle. Meidän tulee saada kerrotuksi, mitä teemme työksemme ja tuoda esille, että poronhoito työllistää ja sitouttaa suuren määrän ihmisiä.

Paliskuntain yhdistyksen hallituksessakin on puhuttu, että jokainen voi yksilötasolla hyödyntää kattavaa ja edullista somemaailmaa. Poronhoito ja sometoiminta eivät kuitenkaan ole välttämättä juuri samoilla ihmisillä hallinnassa ja mielenkiinnon kohteena.
– Sepä se onkin, me olemme vähän semmoisia, että haluamme työskennellä omissa oloissamme. Varjopuolena on silloin, että sitten olemme pimennossa muulta maailmalta ja syntyy yleinen mielikuva, että poronhoidolla ei ole merkitystä, kun se ei näy mitenkään ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Tämän asian kanssa meillä on vielä paljon tehtävää, Matti Komulainen sanoo.

0 comments:

Lähetä kommentti

Suositut julkaisut

Poroista muualla

Lapland above ordinary.
Poroaiheisia artikkeleita


Poro-aiheisia blogipostauksia
Poropostauksia Blogit.fi


Blogi: Mikko Jokinen
Lapissa tarvitaan kulttuurisensitiivisyyttä


Blogi: Deliporo.fi
Deliporon blogipostit


Blogi: Kujalan porotila
Son moro sano poro


Paloma-projektin blogit - Kuusamo
Paloma-projekti


Tapio Nykänen - Antroblogi 2016.
Poro syntipukkina


Suurpetojen vaikutus poronhoitoon. I. Kojola, S. Heikkinen & S. Kaartinen. Luonnonvarakeskus 2018. PDF-tutkimusjulkaisu 57/2018

Blogi-arkisto