Poromies-lehden ajankohtaisia julkaisuja

27.10.2021

PÄÄTTÄJÄN PAIKALLA - ANTTI ÄÄRELÄ

Juttusarjassa esitellään Paliskuntain yhdistyksen hallituksen jäseniä.

--- Teksti: Timo Rehtonen. Kuva: Eeva-Mari Äärelä  ---

Artikkeli on julkaistu Poromies-lehdessä 3/2021.

– Lähdin luottavaisin ja innokkain mielin Py:n hallitukseen, ja toiminta on ollut sellaista kuin odotinkin, Antti Äärelä sanoo ja on tyytyväinen, kun lopultakin etäkokousten sijaan on voitu pitää jo yksi hallituksen kokous kasvokkain.
– Asiat voidaan käsitellä etänäkin, mutta livenä niihin paneudutaan syvällisemmin. Äärelän mielestä nykyinen Py:n hallitus tuntuu linjaltaan yhtenäiseltä. Positiivista on myös se, että hallituksessa on mukana paljon nuoria. Alkuvuodesta yhdistyksen hallituksessa on keskitytty paljolti selvitystyöhön, jonka pohjalta olisi mahdollista saada porotuholaissa määriteltyjä, asianmukaisia korvauksia talven 2019–2020 mittavista vahingoista.

Muun muassa Luonnonvarakeskuksen raportista ilmenee, että kyseisenä talvena vallitsivat erittäin poikkeukselliset lumiolosuhteet. Lunta oli paljon enemmän kuin normaalisti ja sen seassa oli kovia jääkerrostumia.
– Poronhoidolle tuo talvi oli tosi ankea, menetettiin paljon vasoja ja siitosporoja. Porotuholakiasiassa on ollut hallituksen johtopuolella paljon töitä, mutta uskon, että siinä on onnistuttu niin hyvin kuin vain on mahdollista onnistua.

PORONHOITO ON PUOLUSTUSASEMISSA

Antti Äärelä on iältään nuori mutta poronhoitajana kokenut. Poroisännyyttä edelsi kahdeksan vuotta paliskunnan rahastonhoitajana.
– Tiesin etukäteen, mitä tämä homma on. Sen jälkeen on tosin työhön alkanut kuulua yhä enemmän lausuntojen antamista sekä paperi- ja tietokonehommia. Nämä liittyvät paljolti kilpailevaan maankäyttöön, joka uhkaa pienentää laidunalueitamme ja vaikeuttaa työtämme. Porotalous joutuu näköjään olemaan entistä enemmän puolustusasemissa. Sehän se on suurin menettäjä, jos uusia maankäyttäjiä tulee samalle alueelle.

Asenne poronhoitoa kohtaan voisi Äärelän mukaan olla suotuisampi niin paikallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla.
– Aika vähän Helsinki tuntuu ottavan huomioon poropuolen asioita. Muille elinkeinoille tarvittavat lakimuutokset säädetään pikaisesti, mutta esimerkiksi porotuholakiasiaa on väännetty jo toista vuotta, hän sanoo. 

Antti Äärelä, 34 v. 
  • Lapin paliskunnan poroisäntänä toista kautta, ensimmäinen kausi Py:n hallituksessa. 
  • Kotoisin Sodankylän Vuotsosta, jossa asuu edelleen. Myös vaimo Eeva-Mari työskentelee poronhoitajana. Perheessä on neljä lasta: Nils-Eelis (8 v.), Etta (6 v.) sekä kaksoset Juhan-Arvo ja Ksenia (1 v.) 
  • Alkoi päätoimiseksi poronhoitajaksi lukion jälkeen käytyään oppisopimuksella porotalouskoulun.
  • Paliskuntain yhdistyksen hallituksessa on Sodankylän merkkipiiristä kaksi edustajaa (toinen on Sattasniemen paliskunnan poroisäntä Matti Riipi).

0 comments:

Lähetä kommentti

Suositut julkaisut

Poroista muualla

Lapland above ordinary.
Poroaiheisia artikkeleita


Poro-aiheisia blogipostauksia
Poropostauksia Blogit.fi


Blogi: Mikko Jokinen
Lapissa tarvitaan kulttuurisensitiivisyyttä


Blogi: Deliporo.fi
Deliporon blogipostit


Blogi: Kujalan porotila
Son moro sano poro


Paloma-projektin blogit - Kuusamo
Paloma-projekti


Tapio Nykänen - Antroblogi 2016.
Poro syntipukkina


Suurpetojen vaikutus poronhoitoon. I. Kojola, S. Heikkinen & S. Kaartinen. Luonnonvarakeskus 2018. PDF-tutkimusjulkaisu 57/2018

Blogi-arkisto