Poromies-lehden ajankohtaisia julkaisuja

18.11.2021

LAPIN PALISKUNTA - MATKAILUN JA KULLANKAIVUN PURISTUKSESSA

Rovaselkä vasamerkitys 2021

Kuulumisia paliskunnista: Kakslauttaseen on kaavoitettu lisää alueita matkailukäyttöön samalla kun Vuotson kanavan kulta-alueet laajenevat.

--- Teksti: Timo Rehtonen. Kuva: Aini Magga  ---

Artikkeli on julkaistu Poromies-lehdessä 3/2021.

Vasanmerkitys alkoi tänäkin vuonna Lapin paliskunnassa juhannuksen jälkeen. Kymmenen vuorokauden työrupeama oli viimeisinä päivinä hikinen.
- Porot olivat erittäin hajallaan, mikä teetätti töitä tänä vuonna tavallista enemmän. Vasoja on hyvin viimevuotiseen verrattuna, joten voidaan sanoa, että ollaan palauduttu lähes normaaliin tilanteeseen, kertoo poroisäntä Antti Äärelä.

Lapin paliskunnan halkaiseva Nelostie aiheuttaa omat kommervenkkinsa porojen kokoamiselle. Tokankuljettaminen tien yli vaatii omat lupahakumenettelynsä. Itse toimenpiteessä tieliikenne täytyy pysäyttää noin puolen tunnin ajaksi.
– Toki tähän kuvioon on täällä vuosien varrella totuttu, Äärelä toteaa.

Tärkeimpiä erotusaitoja paliskunnan alueella on neljä, joista pääerotusaitana toimii Vuomaselkä.

Matkailualueen laajeneminen uhkaa laidunalueita

Vuomaselkään ja Nelostiehen liittyvät myös Sodankylän kunnan kaavasuunnitelmat. Kunta on kaavoittanut Kakslauttasenpalon alueelle lisäalueita matkailukäyttöön.
– Kaavalaajennus ei tullut yllätyksenä, mutta alueen suuruus yllätti. Tuollaisenaan sillä olisi merkittävä vahingollinen vaikutus poronhoidolle, Äärelä sanoo.

Asemakaavasuunnitelmassa matkailualue on sijoitettu nykyistä lähemmäksi Vuomaselän erotuspaikkaa ja poroteurastamoa. Tällöin pääerotusaidan lähialueen laidunpaikka supistuisi. Koiravaljakkotoiminnan lisääntyminen vaikeuttaisi porotöitä entisestään.
– Jo nyt koirien haukkuminen hankaloittaa sekä porojen aitaantuontia että löysäämistä. Jos häiriöalue laajenee, porot siirtyvät todennäköisesti liian aikaisin talvilaidunalueelle, jonne aiheutuu sitä myötä liikaa laidunpainetta.

Paliskunta teki Kakslauttasenpalon asemakaavasta valituksen Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen viime vuoden marraskuussa. Oikeuden päätöstä jouduttaneen odottamaan vähintään ensi vuoden puolelle.

Koneellista kullankaivuuta arvioidaan valtaus kerrallaan

Lapin paliskunnan alueella on kaksi viime vuosina voimakkaasti laajennutta kulta-aluetta. Vuotson kanavan pohjoispuolella sijaitseva Mäkärän alue ja kanavan eteläpuolinen Lismajoen alue ovat kumpikin kooltaan jo toistasataa hehtaaria. Alueet vaikuttavat laajenevan koko ajan.
– Siellä on useita valtauksia. Ongelmana on, että Tukes ja Avi eivät arvioi niiden vaikutusta kokonaisuutena, vaan valtaus kerrallaan. Lausuntojen antaminen teettää paljon työtä paliskunnalle.

Alalla paljon nuoria

Maankäyttöön liittyvistä haasteista huolimatta nuoriso ja nuoret aikuiset ovat hyvin edustettuina Lapin paliskunnassa.
– Tilanne vaikuttaa lupaavalta, nuoria on tullut mukaan lisää joka vuosi. Näyttäisi siltä, että he uskaltavat sitoutua tähän hommaan, poroisäntä Antti Äärelä sanoo.

0 comments:

Lähetä kommentti

Suositut julkaisut

Poroista muualla

Lapland above ordinary.
Poroaiheisia artikkeleita


Poro-aiheisia blogipostauksia
Poropostauksia Blogit.fi


Blogi: Mikko Jokinen
Lapissa tarvitaan kulttuurisensitiivisyyttä


Blogi: Deliporo.fi
Deliporon blogipostit


Blogi: Kujalan porotila
Son moro sano poro


Paloma-projektin blogit - Kuusamo
Paloma-projekti


Tapio Nykänen - Antroblogi 2016.
Poro syntipukkina


Suurpetojen vaikutus poronhoitoon. I. Kojola, S. Heikkinen & S. Kaartinen. Luonnonvarakeskus 2018. PDF-tutkimusjulkaisu 57/2018

Blogi-arkisto