Poromies-lehden ajankohtaisia julkaisuja

22.12.2020

'MAANKÄYTTÖASIOISSA TÄYTYY OLLA HEREILLÄ'

Mikko Pyhäjärvi (kesk.) on Sodankylän kunnanhallituksen puheenjohtaja. Poroelinkeinon täytyy seurata tarkasti, mitä kuntien kaavoitussuunnitelmat ja valmisteilla oleva Pohjois-Lapin maakuntakaava pitävät sisällään.

--- Teksti: Timo Rehtonen  ---

Artikkeli on julkaistu Poromies-lehdessä 4/2020.

– Hereillä pitää olla. Vaikka sanotaankin, että maakuntakaava ei sido mihinkään, niin kyllä sen sisällöllä on vaikutusta. Tuulimylly- ja kaivosyhtiöiden on helpompi edetä suunnitelmissaan, kun niille näytetään jo kaavassa valmiiksi alueet, joille on tarkoitus rakentaa, Pyhäjärvi sanoo.

Hän arvioi, että Pohjois-Lapin maakuntakaavan hyväksyminen tapahtuu vasta ensi valtuustokaudella.
– Kaavasuunnitelmassa on Sodankylän, Inarin ja Utsjoen tulevaisuuteen merkittävästi vaikuttavia asioita. Esitys tuskin etenee ilman valituskierrettä.

Maakuntakaavan suunnittelusta vastaavaa Lapin liittoa Pyhäjärvi pitää enemmän käskyttäjänä kuin tasavertaisena yhteistyökumppanina.
– Lapin liitossa ei oteta huomioon kaikkien kuntien näkemyksiä. Onhan siellä Sodankylälläkin yksi hallituspaikka, mutta se ei riitä. Käytännössä Rovaniemi ja virkamiehet jyräävät tahtonsa läpi asiassa kuin asiassa.

Tiukkoja tilanteita päätöksenteossa

Pyhäjärvi sanoo, että luottamushenkilöt voivat vaikuttaa siihen, mitä ovat kunnan painopistealueet elinkeinoja kehitettäessä. Sodankylässä tästä ovat onnistuneita esimerkkejä muun muassa pian alkava poroteurastamohanke sekä muutamat poromatkailun kehityshankkeet.

Kunnallispolitiikassa poroelinkeinon kannalta on kuitenkin tärkeintä olla mukana vaikuttamassa kunnallisiin ja maakunnallisiin kaavoituspäätöksiin. Tähän kokonaisuuteen liittyi myös viimekeväinen tapahtumasarja, jossa osa valtuutetuista halusi erottaa kunnanhallituksen. Heidän mielestään kunnanhallitus puheenjohtajineen ei nauttinut valtuuston luottamusta, koska se oli jättänyt huomioimatta kunnanvaltuuston tahdon maakuntakaavaa koskevassa lausunnossaan. Erotusta vaativien mukaan ’maakuntakaavan pitäisi – kunnanvaltuuston päätöksen mukaisesti – mahdollistaa tuulivoiman rakentamista kunnan alueelle, eikä olla estämässä sitä’.
– Hallituksessa on poropuolella vahva edustus, joten siellä äänestettiin tuulimyllyjä vastaan. Loput hallituksesta ei äänestyspäätökseen kuitenkaan tyytynyt, vaan vei asian uudestaan valtuustoon. Me emme vielä sittenkään kuitenkaan totelleet valtuustoa, jolloin meidät haluttiin erottaa.

Sodankylän valtuuston tiukan äänestystuloksen jälkeen kunnanhallitus ja sen puheenjohtaja Mikko Pyhäjärvi saivat jatkaa. Kunnallispoliitikkona jatkamisesta ensi valtuustokaudella Pyhäjärvi ei sen sijaan ole vielä tehnyt ratkaisua.
– Kolmen valtuustokauden jälkeen voisi olla jo aika hengähtää, tämä kun vie aikaa ja varsinkin tällä kaudella se on vienyt myös energiaa. Vuodenvaihteeseen mennessä olen ajatellut kertoa, mitä teen.

Poroelinkeino tarvitsee edustajansa kunnanvaltuustoihin

Kysymykseen ’Puoluekuri vai elinkeino?’ Pyhäjärven vastaus tulee empimättä.
– Elinkeino. Jos perusteluja tarvitaan, niin voi katsoa, mitä Sodankylässä tapahtui keväällä. Omankin puolueen jäsenet olivat erottamassa minua.

Mikko Pyhäjärvi toivoo poroelinkeinoa harjoittavien pyrkivän kunnanvaltuustoihin.
– Kuntapäättäjiksi kaivataan nuoria, innokkaita poroihmisiä. On ihan sama, mistä puolueesta he ovat, kunhan he ovat elinkeinon asialla.

0 comments:

Lähetä kommentti

Suositut julkaisut

Ajankohtaista muualla

Lapland above ordinary
Juttuja poro-hakusanalla
Poro-aiheisia blogipostauksia
Poropostauksia Blogit.fi
Blogi: Mikko Jokinen
Lapissa tarvitaan kulttuurisensitiivisyyttä

Blogi: Deliporo.fi
Deliporon blogipostit


Blogi: Kujalan porotila
Son moro sano poro


Paloma-projektin blogit - Kuusamo
Paloma-projekti


Tapio Nykänen - Antroblogi 2016.
Poro syntipukkina


Suurpetojen vaikutus poronhoitoon. I. Kojola, S. Heikkinen & S. Kaartinen. Luonnonvarakeskus 2018. PDF-tutkimusjulkaisu 57/2018

Blogi-arkisto