Poromies-lehden ajankohtaisia julkaisuja

24.10.2019

PANOSTAMME PAIKALLISUUTEEN - RAVINTOLA AANAAR, INARI

Yksi Ravintola Aanaarin kuuluisimmista, monia vuosia ruokalistalla olleista annoksista on nimeltään Poro ja sen laidunmaat. Siinä on poroa sekä sitä mitä poro syö. Paahtopaisti kypsennetään nopeasti, jolloin liha jää sisältä punaiseksi. Lihan savustamiseen käytetään kuivaa männyn oksaa. Toinen annokseen sisältyvä porotuote on poronverestä ja -rasvasta sekä ruisjauhoista valmistettava saamelainen perinneruoka, kumpus. Annoksen lisukkeina tarjoillaan mustikalla maustettua jäkälää, sieniä, koivunlehtiä, puikulaperunaa ja kastiketta.

Kun sisarukset Heikki ja Kaisu Nikula palasivat kahdeksantoista vuotta sitten synnyinseudulleen Inariin hotellia ja ravintolaa pitämään, mielessä ei välkkynyt pitsa eikä purilainen.

- Alusta saakka oli selvää, että panostamme paikallisiin raaka-aineisiin ja aitouteen. Halusimme inarilaisuuden näkyvän niin majoitus- kuin ravintolapuolella, sanoo Hotelli Kultahovin Aanaar-ravintolan keittiöpäällikkö Heikki Nikula.
--- Teksti: Timo Rehtonen. Kuvat ravintola Aanaar ---

Artikkeli on julkaistu Poromies-lehdessä 4/2019.

Aitouteen liittyy myös poron eri osien hyödyntäminen ruoanvalmistuksessa. Kesäkauden ruokalistan annoksissa käytetään itse lihan lisäksi esimerkiksi maksaa, verta ja savuporopulveria.
– Talvilistalle otamme mukaan todennäköisesti muun muassa kieltä. Listan hahmottelu on juuri menossa, Nikula toteaa ja kertoo aikaisen suunnittelun olevan tärkeää, jotta annoksiin vaadittavia raaka-aineita on saatavilla ympäri vuoden.
– Tilaamme lihaa Inarin ja Utsjoen kuntien alueelta muutamista eri paikoista. Yhteistyö lihantoimittajien kanssa on sujunut hyvin.

Hotelli Kultahovi sijaitsee Inarissa, Juutuanjoen varrella.
Ravintola Aanaarin keittiössä seurataan sekä maailman ruokatrendejä että kehitellään omia innovaatioita. Joskus hyvä keksintö syntyy yllättäen.
– Kävi niin, että vahingossa kirkastimme sieniliemen poronmaksalla, ja liemestähän tuli tosi hyvä. En ole kuullut, että vastaavaa olisi muualla tehty. Mutta teemme myös ihan tarkoituksella kokeiluja, joista onnistuneimmat saattavat päätyä ruokasalin puolelle, Heikki Nikula nauraa.

Vuosien aikana hän on huomannut muutoksia asiakkaiden suhtautumisessa poronlihaan.
– Poronkäristys ei ole enää ykkönen tilausmäärissä. Toki varsinkin kotimaisissa matkailijoissa on paljon niitä, jotka haluavat Lappiin tullessaan syödä juuri käristystä, mutta monet tahtovat kokea myös jotain uutta. Käristys on hyvä ruoka, mutta sitähän on tarjolla monessa muussakin ravintolassa.

Johanna Fabritius sekä Heikki ja Kaisu Nikula toivottavat asiakkaat tervetulleiksi Ravintola Aanaariin.
Poro on tärkeä asia Nikulan ravintolalle.
– Se on mureaa ja monikäyttöistä, ekologista ja puhdasta lihaa. Meillä oli vastikään asiakkaana porukka, jossa oli mukana vannoutunut vegaani. Hän sanoi kuulleensa paljon kehuja menustamme ja päätti vuosien lihattomuuden jälkeen tilata Poro ja sen laidunmaat -annoksen. Ruokailun jälkeen hän totesi alkavansa vakavasti miettimään lihansyöjäksi ryhtymistä.

Panostaminen paikallisiin raaka-aineisiin on ollut Ravintola Aanaarille hedelmällistä. Tästä on yksi osoitus ravintolan hyvä menestys useissa kansainvälisissä ja kansallisissa ravintola-alan kilpailuissa.

0 comments:

Lähetä kommentti

Suositut julkaisut

Ajankohtaista muualla

Lapland above ordinary
Juttuja poro-hakusanalla
Poro-aiheisia blogipostauksia
Poropostauksia Blogit.fi
Blogi: Mikko Jokinen
Lapissa tarvitaan kulttuurisensitiivisyyttä

Blogi: Deliporo.fi
Deliporon blogipostit


Blogi: Kujalan porotila
Son moro sano poro


Paloma-projektin blogit - Kuusamo
Paloma-projekti


Tapio Nykänen - Antroblogi 2016.
Poro syntipukkina


Suurpetojen vaikutus poronhoitoon. I. Kojola, S. Heikkinen & S. Kaarinen. Luonnonvarakeskus 2018. PDF-tutkimusjulkaisu 57/2018

Blogi-arkisto