Poromies-lehden ajankohtaisia julkaisuja

21.1.2020

POROJA KUUDENNESSA - POROMATKAILUA TOISESSA SUKUPOLVESSA

Yrittäjäpariskunta Sami ja Hanna Riskilän omistama Sirmakko Reindeer Farm ja Kota-ravintola sijaitsevat Rovaniemellä kauniin Perunkajärven rannalla, Samin kotikylässä, suvun vanhalla tilalla. Porot siirtyvät perinteen mukaan sukupolvelta toiselle. Sami ja Hanna ovat jo kuudennen polven poronomistajia.

--- Teksti: Hanna Riskilä. Kuvat: Annika Riskilä ja Timo Tapaninen ---

Artikkeli on julkaistu Poromies-lehdessä 6/2019.

Hannan suvussa poronomistajia on ollut kirkonkirjojen mukaan jo 1700-luvulta asti. Hänen isoisovanhempien myötä syntyi 1800-luvulla Suikin paliskunta, joka yhdistyi osaksi Poikajärven paliskuntaa 1900-luvun alussa. Tarina kertoo, että isoisovanhemmat jutasivat Ounasjoenkylään 1000 poron kanssa.

Hannan pappa, Kustaa Arvid Riskilä vuonna 1929 vanhassa Ounasjokikylässä, Kuva kotiarkisto.
Sirmakko Ky perustettiin vuonna 2002 Hannan vanhempien kanssa ja se oli alusta alkaen porotilamatkailuyritys. Vanhempien jäätyä eläkkeelle, oli Samin ja Hannan luontaista jatkaa yrityksessä.
- Poronhoito ja ravintolatoiminta kulkevat käsikädessä. Nyt toiminnassa on mukana myös vanhin tyttäremme Annika Riskilä, joka vastaa uuden tilan markkinoinnista ja myynnistä.

Perheyritys on panostanut alkumetreistä asti vahvasti paikallisuuteen, eettisyyteen ja aitouteen. Tarinankerronta oli vahvasti mukana toiminnassa jo aikaisemmalla Sirmakon porotilalla, joka myytiin vuonna 2014. Viime talvena rakennettiin uusi paikka Perunkajärvelle, kauas massaturismista ja hässäkästä.
- Sirmakon porotilalla ja Kota-ravintolalla huokuu hiljaisuus ja luonnonrauha. Pihapiirissä käyskentelevät omat porot. Halusimme tuoda esiin sitä Lappia ja lappilaisuutta, jonka itse koemme metsän rauhassa, porojen palkiessa ja lintujen laulaessa.


Porot ovat meille elämä. Olemme aina olleet niiden kanssa. Tämän vuoksi kerromme mielellämme tarinoita poroperheen ja porojen elämästä. Meillä käy vieraita ympäri maailman ja he pääsevät kurkistamaan poronhoitajan arkeen osallistumalla mm. porojen ruokintaan ja tilan askareisiin. Tilallamme voi talvisin lumikenkäillä, pilkkiä ja hiihtää. Kesäisin kalastaa, soutaa tai uida. Talvisin poroajo on se kysytyin elämys, jota tullaan kokemaan läheltä ja kaukaa. Lapin lumisen metsän läpi mentäessä ihmiset kertovat kokevansa jotain ainutlaatuista ja uutta aistien avautuessa: pimeyden voi nähdä ja hiljaisuuden kuulla.

Uudelta Perunkajärven tilalta löytyy poroaitausten lisäksi vasta rakennettu 50-paikkainen elämyskota, tilavat saunarakennukset, lämmin Hot Spring -ulkoporeallas sekä talvisin virkistävä avanto ja kesäisin laituri.


Myös ruokakokemukseen on panostettu. Perunkajärveltä ei nälkäisinä lähdetä!
- Poronliha tulee oman tilan poroista. Tarjoiltava ruoka on 100 % paikallista ja eettisesti tuotettua. Myös muut raaka-aineet, kuten kalat, marjat, sienet ja yrtit tulevat läheltä. Eettisyys ja paikallisuus ovat poroperheemme liiketoiminnan tärkeimpiä arvoja.

Haluamme olla yritys, joka tunnetaan laadusta ja kestävästä matkailusta. Panostamme koko ajan enemmän kestävään kehitykseen sekä luontoystävällisiin tuotteisiin ja pyrimme olemaan hyvänä esimerkkinä.

Porotilamatkailuyrittäjänä parasta on vapaus toteuttaa omaa elämäntyyliä - poronhoito ja työ kulkevat yhdessä. Työssä saa käyttää luovuutta ja suunnitella asiakkaiden kanssa heille täydelliset ohjelmat sekä toteuttaa heidän arktisimmat unelmansa. On upeaa oppia uusista kulttuureista ja tavata uusia ihmisiä ympäri maailman. Matkailun kehittäminen sekä sen kasvun ja kehityksen näkeminen kannustavat jatkamaan.


Meillä on Lapissa tilaa olla. Meitä ympäröi ihana luonto ja mahtavat ihmiset. Lapissa puitteet ovat hulppeat ja nähtävää on niin paljon, meille lappilaisillekin. Kunnioitetaan luontoa ja tehdään järkeviä ratkaisuja kaikkien tulevaisuuden kannalta. Meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa siihen.
‘If everyone made a small change, it would make a huge difference.’

0 comments:

Lähetä kommentti

Suositut julkaisut

Ajankohtaista muualla

Lapland above ordinary
Juttuja poro-hakusanalla
Poro-aiheisia blogipostauksia
Poropostauksia Blogit.fi
Blogi: Mikko Jokinen
Lapissa tarvitaan kulttuurisensitiivisyyttä

Blogi: Deliporo.fi
Deliporon blogipostit


Blogi: Kujalan porotila
Son moro sano poro


Paloma-projektin blogit - Kuusamo
Paloma-projekti


Tapio Nykänen - Antroblogi 2016.
Poro syntipukkina


Suurpetojen vaikutus poronhoitoon. I. Kojola, S. Heikkinen & S. Kaartinen. Luonnonvarakeskus 2018. PDF-tutkimusjulkaisu 57/2018

Blogi-arkisto