Poromies-lehden ajankohtaisia julkaisuja

29.1.2020

POROMATKAILULLA PYYHKII HYVIN OULUN SEUDULLA

Porokarnevaaleilla ajetaan jokamiesluokan porokisaa Oulun torilla.

Ulkomaalaiset matkailijat ovat äärimmäisen kiinnostuneita, oma-aloitteisia ja valmiita matkustamaan päästäkseen tutustumaan poroihin ja poronhoitoon. Kielitaidolla on suuri merkitys, jotta turisti saa vierailustaan tilalla kaiken irti.
--- Teksti: Olga Oinas-Panuma. Kuva: Heino Kuha --

Artikkeli on julkaistu Poromies-lehdessä 6/2019.

Oulu on kasvava, kehittyvä, kansainvälinen ja nuori kaupunki, joka säteilee positiivista energiaa ympärilleen ja matkailutoimintaan. Matkailijamäärät Oulun ympärillä kasvavat ja poromatkailun kysyntä pysyy hyvänä. Poromatkailun tulevaisuuden uskon olevan Oulun seudulla valoisa. Hyvään tilanteeseen ei saa kuitenkaan tuudittautua. Uudistuminen on tärkeää ja myös poromatkailussa avain onneen.

Pudasjärvellä, kotitilallani Poro-Panumalla on haluttu palvella asiakasta niin kuin hän olisi meillä kotona kylässä ja tämä tapa on purrut matkailijoihin. He eivät hae ihmeitä eivätkä kaipaa esittämistä, vaan haluavat ennen kaikkea aitoja kokemuksia ja henkilökohtaisesti räätälöityjä palveluita.

Matkailu ei menesty, jos se on pelkkää rahan nyhtämistä. On tärkeää, että matkailija saa koko rahalleen vastinetta ja työtä tehdään sydämestä. Matkailubisnes kannattaa tehdä hyvin. Hyvinvoiva eläin on paras eläin. Poro on parhaimmillaan korvaamaton valttikortti ja elämys.

Kotitilallamme vieraat otetaan mukaan ruokkimaan poroja. Kuva Olga Oinas-Panuma.
Vaikka ulkomaanmatkaajat ovat tärkeitä, ehdottomasti yhtä tärkeää on kohdata tavallisia suomalaisia ihmisiä, joille poro on usein yllättävän vieras eläin. Oulun seudulla se tapahtuu parhaiten jalkautumalla tapahtumiin, joissa kulkee ihmisiä. Usein myös paikallisia ihmisiä kiinnostavat porot ja porotalous, mutta tiedon saanti on yllättävän haastavaa. Tapahtumiin jalkautuminen on paras tapa saada kontaktia myös sellaisiin ihmisiin, joilla poro ei varsinaisesti kiinnosta.

Nykyisin kaikenlainen vastakkainasettelu on kiivaimmillaan ja siksi on erityisen tärkeää tuoda julkisuuteen positiivisia puolia porosta. On kerrottava ihmisille millainen eläin poro on, miksi se toimii niin kuin toimii ja millaista poromiehen elämä oikeastaan on. Porotiedon jakaminen ja keskustelu matkailun kautta on yksi parhaita tapoja torjua poromiesten ja porottomien ihmisten välisiä konflikteja. Olemalla esillä saamme pinttyneet mielikuvat parhaiten haihtumaan.

On äärimmäisen tärkeää, että matkailutoiminnan rinnalla on myös tavallista poronhoitoa. Kuka muu osaa kertoa poronhoidosta paremmin kuin poromies itse? Matkailijat kaipaavat aitoja kokemuksia ja siinä totuudenmukainen tieto porotaloudesta on tarpeen.

0 comments:

Lähetä kommentti

Suositut julkaisut

Ajankohtaista muualla

Lapland above ordinary
Juttuja poro-hakusanalla
Poro-aiheisia blogipostauksia
Poropostauksia Blogit.fi
Blogi: Mikko Jokinen
Lapissa tarvitaan kulttuurisensitiivisyyttä

Blogi: Deliporo.fi
Deliporon blogipostit


Blogi: Kujalan porotila
Son moro sano poro


Paloma-projektin blogit - Kuusamo
Paloma-projekti


Tapio Nykänen - Antroblogi 2016.
Poro syntipukkina


Suurpetojen vaikutus poronhoitoon. I. Kojola, S. Heikkinen & S. Kaarinen. Luonnonvarakeskus 2018. PDF-tutkimusjulkaisu 57/2018

Blogi-arkisto