Poromies-lehden ajankohtaisia julkaisuja

24.5.2024

LOHIJÄRVI - YHTEISTYÖTÄ YLI RAJOJEN

Poroisäntä Matti Holster summaa poronhoitovuoden alkupuoliskoa:
– Meillä on mennyt mukavasti. Kesän vasanleikkuu sujui hyvin ja syksylläkin porot saatiin käsiteltyä ripeästi, ne olivat tarhattuina jo marraskuun alkuun mennessä. Vuodet tietysti vaihtelevat, tänä vuonna meni tällä tavalla, mutta jonakin toisena vuotena ei välttämättä ihan näin hyvin.


--- Teksti: Timo Rehtonen. Kuvat: Marja Holster ---

Artikkeli on julkaistu Poromies-lehdessä 1/2024.

Ihan kaikki ei ole sujunut kuitenkaan täysin siloisesti: Ruotsin porot ovat työllistäneet lohijärveläisiä tänä talvena hieman tavallista enemmän.

– Niitä on tullut yli pitkin jokivartta, aivan Tornioon asti. Ja kun perinteenä on, että tämä paliskunta hoitaa Ruotsin porot, niin tännehän ne tulevat puhelut sitten, Holster kertoo, mutta toteaa samalla, että yhteistyö toimii länsinaapureiden kanssa hyvin.
– Meillä ovat pitkät perinteet yhteistyöstä, käytännöt ovat pysyneet samanlaisina vuosikymmeniä. Tänäkin vuonna ruotsalaiset ovat hakeneet kelkoilla porojaan omalle puolelleen. Heillä on myös pyyntiaitoja tuossa välillä.

Lohijärven paliskunnan erityispiirteenä on, että lännessä rajana on valtakunnanraja, etelässä paliskunnan raja on sama kuin poronhoitoalueen eteläinen raja. Poronhoito-rajan oikaisua ja esteaidan rakentamista etelärajalle esitettiin 1980-luvulla, mutta Tornion kaupunki ei hyväksynyt tuolloin rajan oikaisua.
– Etelärajasta koituu hieman lisätöitä, mutta tilanteen kanssa pärjätään, Holster sanoo.

Orajärvi ja Palojärvi yhteistyökumppaneina

Paliskunnan alueen vanhat metsät on hakattu, vanhoja lupikoita ei ole enää jäljellä. Niinpä porot ruokitaan talvisin tarhoissa.

Kesämerkityksissä ja syysetossa Lohijärven paliskunta tekee yhteistyötä Orajärven ja Palojärven paliskuntien kanssa.
– Meillä on yksi kiinteä kesämerkintäpaikka, muuten käytämme paljolti siirtoaitoja naapureiden kanssa toimittaessa, Holster sanoo.

Isokankaan syyserotus 2023

Pienen palkisen osakkaissa on tällä hetkellä kaksi kokopäivätoimista poronhoitajaa.
– Meillä on yksi ettoporukka, joka on toiminut vuosia samalla kokoonpanolla. Erotuksiin tulee sitten kaveriksi mukaan muita poronomistajia.

Yksityisten mailla

Lohijärven paliskunta sijoittuu lähes täysin yksityisille maille. Joskus viljelysvahinkoihin liittyvä keskustelu maanomistajien kanssa on äitynyt niin kovaksi, että ratkaisua on selvitelty käräjillä asti. Viime vuodet on eletty Holsterin mukaan kuitenkin rauhallisempaa aikaa. Monella poronomistajilla on myös itsellään maatila.

Lohijärvelläkin joudutaan ruokkimaan poroja talviaikaan. Porojen ruokintaa Vähä-Lohijärvellä.

Junat ja pedot aiheuttavat porovahinkoja

Tornion ja Kolarin välinen, Tornionjokea seuraileva rautatie on vuosittain 20–30 poron päätepiste Lohijärven paliskunnan alueella.
– Nytkin on kahtena päivänä peräkkäin jäänyt poro junan alle. Karungista tuli tuorein ilmoitus, sanoo Holster, jonka työnkuvaan kuuluu käynti vahinkopaikalla. Nämä matkat tietysti vievät aikaa ja tuovat kuluja, esimerkiksi Karunkiin on Lohijärveltä matkaa noin 70 kilometriä.

Myös pedot tappavat poroja paliskunnassa joka vuosi. Petokannat ovat levinneet paliskunnan alueelle Ruotsista.
– Viime vuonna nähtiin palkisen eteläpuolella karhu, jota eräs hirvimies pääsi myös kuvaamaan. Sieltä sitten löytyikin karhun tappama vaadin, jolla oli kaulassa GPS-panta. Ilman pantaa emme olisi sitä varmaan löytäneetkään. Lisäksi vuosien aikana on ollut havaintoja muun muassa ilveksistä.

Tuulivoiman rakentaminen vastatuulessa

Paliskunnan alueelle on suunnitteilla noin 1000 hehtaarin kokoinen Reväsvaaran tuulivoima-alue, joka sijoittuu viitisen kilometriä kaakkoon Ylitornion kuntakeskuksesta. Kymmenkunta vuotta sitten kunnan hyväksymä ja kaavoittama hanke ei ole kuitenkaan edennyt viime aikoina.
– Siitä ei ole kuulunut nyt mitään. Puolustusvoimathan otti kielteisen kannan Länsi-Lappiin suunniteltuja tuulivoima-alueita kohtaan, mutta se ei koske tätä hanketta, koska tämä on jo aikaisemmin hyväksytty. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että tuulivoimarakentaminen on tällä hetkellä vastatuulessa samalla tavalla kuin muukin rakentaminen. Paliskuntamme on siis todennäköisesti ainakin toistaiseksi suojassa tuulivoimalta, poroisäntä Matti Holster arvioi.

0 comments:

Lähetä kommentti

Suositut julkaisut

Poroista muualla

Lapland above ordinary.
Poroaiheisia artikkeleita


Poro-aiheisia blogipostauksia
Poropostauksia Blogit.fi


Blogi: Mikko Jokinen
Lapissa tarvitaan kulttuurisensitiivisyyttä


Blogi: Deliporo.fi
Deliporon blogipostit


Blogi: Kujalan porotila
Son moro sano poro


Paloma-projektin blogit - Kuusamo
Paloma-projekti


Tapio Nykänen - Antroblogi 2016.
Poro syntipukkina


Suurpetojen vaikutus poronhoitoon. I. Kojola, S. Heikkinen & S. Kaartinen. Luonnonvarakeskus 2018. PDF-tutkimusjulkaisu 57/2018

Blogi-arkisto