Poromies-lehden ajankohtaisia julkaisuja

31.8.2022

PÄÄTTÄJÄN PAIKALLA - JANI JÄÄSKÖ

Juttusarjassa esitellään paliskuntain yhdistyksen hallituksen jäseniä.

--- Teksti: Timo Rehtonen. Kuva: Jaana Hangasvaara ---

Artikkeli on julkaistu Poromies-lehdessä 2/2022.

Jani Jääskö, 50 v.

  • Toiminut Kittilän merkkipiiriin kuuluvan Alakylän paliskunnan poroisäntänä vuodesta 2013 lähtien.
  • Toista kertaa Py:n hallituksessa. Kittilän merkkipiirin kaksi paliskuntaa vuorottelevat hallituksessa.
  • Kotoisin Kittilän Kaukosen kylästä, asuu nykyisin Maunuvaaran kylässä, joka sijaitsee Alakylän ja Kaukosen puolessa välissä.
  • Ollut jo lapsena mukana porotöissä.

Tämän jutun ilmestyessä Jani Jääskö on luovuttanut yhdeksän vuotta kestäneen poroisännyyden Antti Kantolalle. Paliskuntain yhdistyksen hallituksessa hän jatkaa kuitenkin hallituskauden loppuun saakka.
– Alkoi tulla mittari täyteen tätä hommaa. Yhdeksän vuoden aikana mukaan on tullut niin paljon varsinaisen poronhoidon ulkopuolelle kuuluvia asioita, että välillä pitää vetää henkeä. Vapaa-aikaa ei ole juuri ollut, Jääskö perustelee päätöstään.

Ulkopuolisiin asioihin kuuluu olennaisena osana tuulivoimahankkeiden seuraaminen. Keskeisille porojen käsittelyalueelle sijoittuva Tuohivaaran kuuden myllyn hanke on jo lyöty lukkoon Kittilän kunnassa, mutta suurempaa huolta aiheuttaa Peittoselän 50 tuulimyllyn hanke, joka koituisi todennäköisesti kuoliniskuksi Alakylän paliskunnan poronhoidolle. Tuohivaara opetti olemaan varpaisillaan, mutta se ei välttämättä riitä, koska paine tuulivoiman rakentamiselle on tällä hetkellä valtavaa.
– Tunkua on niin, että kun yksi yritys luovuttaa, toinen tulee heti tilalle. Tuulivoimateollisuus on iskenyt voimalla koko poronhoitoalueelle.

Aikaisemmin tuulivoimasta ei hallituksessa puhuttu

Jani Jääskön ensimmäinen kausi Paliskuntain yhdistyksen hallituksessa sijoittui 2010-luvun alkuvuosille. Silloin tuulivoimasta ei juuri puhuttu.
– Nyt siitä keskustellaan joka kokouksessa. Minusta tuntuu kuitenkin, että olemme jo auttamattomasti myöhässä. Onkin korkein aika linjata poronhoidon suhtautuminen tuulivoimahankkeisiin.

Toinen lähitulevaisuuden huolenaihe on sekavasta maailmantilanteesta ja yleisestä taloustilanteesta johtuva rehun ja lannoitteiden hintojen nousu. Hän arvioi, että hänen omat rehukulunsa ovat kasvaneet normaalista pelkästään tämän vuoden puolella tuhansia euroja.
– Kysymys kuuluu, kuinka paljon kulut nousevat jatkossa. Sekin jää nähtäväksi, että onko rehuja ja lannoitteita edes saatavilla tarpeeksi.

Jääskö tietää, että monet poronhoitajat ovat jättäneet hankimatta heinänviljelyyn tarvittavia lannoitteita, koska niiden hinnat ovat jopa kolminkertaistuneet alkuvuoden aikana. Luomuna viljelty heinäsato ei kuitenkaan ole välttämättä riittävä, jolloin talvella voidaan joutua hankkimaan kallista ostorehua tavallista enemmän.

Myös polttoaineiden hinnat ovat korkealla. Polttoaineen käyttömäärän kanssa on kuitenkin vaikea pelata, koska tietyt työhön liittyvät ajot on ajettava. Seuraava askel – sananmukaisesti – saattaakin olla paluu jalkatyöskentelyyn.
– Muistan vielä ajat, kun mustan maan aikaan liikuttiin kävelemällä, mutta kyllä paluu jalkapeliin tuntuu hieman kaukaiselta ajatukselta. Sen verran helppoon on totuttu, Jani Jääskö naurahtaa.

0 comments:

Lähetä kommentti

Suositut julkaisut

Poroista muualla

Lapland above ordinary.
Poroaiheisia artikkeleita


Poro-aiheisia blogipostauksia
Poropostauksia Blogit.fi


Blogi: Mikko Jokinen
Lapissa tarvitaan kulttuurisensitiivisyyttä


Blogi: Deliporo.fi
Deliporon blogipostit


Blogi: Kujalan porotila
Son moro sano poro


Paloma-projektin blogit - Kuusamo
Paloma-projekti


Tapio Nykänen - Antroblogi 2016.
Poro syntipukkina


Suurpetojen vaikutus poronhoitoon. I. Kojola, S. Heikkinen & S. Kaartinen. Luonnonvarakeskus 2018. PDF-tutkimusjulkaisu 57/2018

Blogi-arkisto