Poromies-lehden ajankohtaisia julkaisuja

19.1.2022

POLIISI KÄYTTÄÄ DRONEA SIELLÄ, MISSÄ SIITÄ ON APUA

Koska polisiin ja poronhoitajien dronet lentävät paljolti samanlaisissa olosuhteissa, ovat vaatimukset laitteistollekin samantyyppisiä.

--- Teksti: Timo Rehtonen. Kuva: Pexels  ---

Artikkeli on julkaistu Poromies-lehdessä 4/2021.

Lapin poliisilaitos käyttää vaativissa tehtävissä RPAS-laitteistoa (Remotely Piloted Aircraft), jolla voidaan kuljettaa kuormaa ja johon voidaan asentaa erilaisia ulkoisia lisälaitteita, kun taas poliisipartioiden mukana kulkevat dronet ovat samanlaisia laitteita, joita voi kuka tahansa ostaa tavarataloista tai verkkokaupoista.
– Vaativassa operatiivisessa toiminnassa hyödynnetään spesifioitua, useiden kymmenien tuhansien eurojen arvoista laitteistoa. Päivittäiskäytössä olevat dronet ovat hinnaltaan huomattavasti huokeampia, noin 1000–2000 euroa, kertoo Lapin poliisilaitoksen RPAS-ryhmän johtaja, ylikonstaapeli Jari Seppälä.

Peruspaketin mukana tulevien kahden akun lisäksi partioilla on mukanaan useita lisäakkuja. Tällä hetkellä yhden akun tuottama lentoaika on perusolosuhteissa 20 minuuttia, mutta ennakkotietojen mukaan kuluttajamarkkinoille ilmaantuu pian akkuja, joiden virrankesto nousee 40 minuuttiin.

Varustelu parantunut vuosi vuodelta

Laitevalmistajat lupaavat tietyn toiminta-ajan akuille silloin, kun lämpötila on nollan celsiusasteen yläpuolella. Poliisi käyttää droneja kuitenkin pakkasessakin.
– Akkujen lämmitettävyys on tärkeä ominaisuus, koska silloin lentoaika pitenee merkittävästi pakkasella. Muita dronen valintaan vaikuttavia seikkoja ovat kätevä kuljetettavuus ja mahdollisimman pieni paino. Lisäksi dronemme ovat zoomilla varustettuja, jolloin lähikuvia voidaan ottaa myös korkealta, puunlatvojen yläpuolelta, Seppälä sanoo.

Eri dronejen sisäisissä kameroissa on eroja, mutta peruslaitteellakin saadaan taltioitua 4K-kuvaa – nykyisin jopa 8K:ta, jolloin videon jälkikäsittely tosin vaatii editoinnissa käytettävältä tietokoneelta melkoisesti suorituskykyä.
– Peruslaitteiston pikselimäärät riittävät normaalikuvaukseen hyvin. Ratkaisevaa onkin, millainen erottelukyky on ohjaimen näyttöruudussa, jotta kuvaa voi tulkita. Perusohjain, joka tulee koneen mukana on riittävä, mutta jos käytettävyyttä halutaan lisätä, on saatavana myös erillisiä, parempaa kuvaa tuottavia, hieman kalliimpia ohjaimia, Seppälä sanoo ja muistuttaa, että ohjainkin toimii sähköllä.
– Kylmällä säällä ohjain voi tarvita akulleen suojausta.

Jotkut dronet on varustettu myös lämpökameralla. Uusien mallien lämpökamerat on todettu jo niin hyviksi, että niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi kadonneiden henkilöiden etsimisessä.

Käyttökohteita tulee koko ajan lisää

– Poliisi käyttää dronea siellä, missä siitä on apua. Käyttökohteita tulee varmasti koko ajan lisää tekniikan kehittyessä, Seppälä arvioi.

Tällä hetkellä dronesta on hyötyä muun muassa maastoon kadonneiden etsinnöissä, kolaripaikalta paenneiden hakemisessa, rikoksentekijän seuraamisessa, erävalvonnassa, petovahinkoja selvitettäessä sekä liikenne- ja maastoliikennevalvonnassa.
– Onkin omista hoksottimistamme kiinni keksiä, mihin kaikkeen dronesta voi olla.

0 comments:

Lähetä kommentti

Suositut julkaisut

Poroista muualla

Lapland above ordinary.
Poroaiheisia artikkeleita


Poro-aiheisia blogipostauksia
Poropostauksia Blogit.fi


Blogi: Mikko Jokinen
Lapissa tarvitaan kulttuurisensitiivisyyttä


Blogi: Deliporo.fi
Deliporon blogipostit


Blogi: Kujalan porotila
Son moro sano poro


Paloma-projektin blogit - Kuusamo
Paloma-projekti


Tapio Nykänen - Antroblogi 2016.
Poro syntipukkina


Suurpetojen vaikutus poronhoitoon. I. Kojola, S. Heikkinen & S. Kaartinen. Luonnonvarakeskus 2018. PDF-tutkimusjulkaisu 57/2018

Blogi-arkisto