Poromies-lehden ajankohtaisia julkaisuja

19.2.2020

PUDASJÄRVELLÄ REVANSSIHENGESSÄ

Porokuninkuus 2019 - Annin Suivakko

Sallivaaran paliskunnan Tulimus juhli porokuninkuutta vuonna 2018 ja viime keväänä Annin Suivakko nosti Paistunturin otsikoihin. Eteläisellä poronhoitoalueella on tänä vuonna sauma revanssiin.

--- Teksti: Lauri Jääskeläinen. Kuvat: Seppo Koivisto ---

Artikkeli on julkaistu Poromies-lehdessä 6/2019.

Porocup 2020 käynnistyy 22.–23. helmikuuta Rovaniemellä, ja Lapin pääkaupungista laskeudutaan kuun vaihteessa vielä selvästi alemmas Pudasjärvelle. Voi hyvinkin olla, että kahden ensimmäisen kisaviikonlopun jälkeen etelän porokilpailijat ovat pistetaulukon kärjessä.

Pintamon paliskunnan Pikalaaki toi Taneli Pasolle kaksi kuninkuutta vuosina 2016 ja 2017. Saman paliskunnan Tälli on nostanut Jaakko Seppäsen myös useasti otsikoihin. Esa Törrö puolestaan saattaa Velemun tai jonkun uuden poron kanssa napata kuninkuuden, ja menestyskulku olisi varmasti mukava aloittaa viimeistään kotikisoissa Pudasjärvellä.

Porokuninkuus 2018 - Tulimus
Kisat järjestetään Pudasjärven lentokentällä, mikä on ihanteellinen paikka porokilpailuille.
- Alue on aidattu, eivätkä porot pääse karkuun ainakaan kovin pitkälle, Pudasjärven kilpailunjohtaja Markus Jaurun kertoo. Yleisöllä on hyvä näkyvyys radalle, eikä parkkitila lopu kesken. Lisäksi maapohja takaa sen, ettei veden mahdollisen nousemisen kanssa tule ongelmia, kuten järven jäällä kilpailtaessa voi tapahtua, Jaurun jatkaa.

Mies on ollut kymmenisen vuotta aktiivisesti mukana porokilpailuiden järjestämisessä, ja on itsekin paitsi poromies, myös innokas kilpailija.
- Ensimmäisellä kerralla sitä tarvitsi apuja ja vinkkejä aika paljonkin muilta kisajärjestäjiltä, mutta varsinkin Pudasjärven alueella kisojen läpivienti ei ole mahdottoman vaativaa hommaa. Meillä on toiminnassa mukana paljon innokkaita ihmisiä. Ratamiehet hoitavat oman hommansa, kahvilatoiminnan pyörittäminen kisapaikalla puolestaan on sekin hyvissä käsissä. Eri tehtävät on jaettu osaavan porukan kesken, ja tuskin ainakaan isoja yllätyksiä tulee.

Porokilpailuissa on muutamia lupa-asioita, jotka pitää hoitaa kuntoon. Tapahtuma on niin iso, että se vaatii pakollisen pelastussuunnitelman. Porocupin kiinnostus on lisääntynyt myös valtakunnallisesti, mutta Pudasjärvellä kaiken uskotaan sujuvan sutjakkaasti.
- Yleisölle suunnitellaan varmasti jotain mukavaa ohjelmaa väliajalle, kun radalla ei kisata. Voi olla, että suopunginheittoa järjestetään vähän erilaisella konseptilla, mutta mitään ei ole lyöty vielä lukkoon. Joka tapauksessa luvassa on mielenkiintoinen kisaviikonloppu, jota kannattaa tulla seuraamaan.

Kilpailunjohtaja tuntee alueen poromiehet itsekin hyvin, ja Markus Jaurun paljastaa hieman syitä, miksi eteläinen poronhoitoalue on menestynyt Porocupissa vuosi toisensa jälkeen.
- Hyvää tuuria pitää olla löytääkseen huippuporon, mutta ei se pelkästään sitä ole, Jaurun arvioi. Etelän porot ovat hieman pidempijalkaisia kuin tuntureilla, ja monet sopivat hyvin porokilpailuihin. Lisäksi täällä on paljon innokkaita kilpailijoita, joiden ammattitaito on karttunut menestyneiden porojen myötä. Kun silmä kehittyy löytämään lahjakkaimmat yksilöt, on porojen testaaminen isommasta määrästä paljon helpompaa.

Porocupin voittaja ratkeaa lopullisesti Kuoskussa 21.–22. maaliskuuta. Siitä jo seuraavana viikonloppuna kisataan porokuninkuudesta Inarissa. Silloin nähdään myös, kestääkö etelän porojen kantti, kun vastaan asettuvat haastajat Pohjois-Lapista.

0 comments:

Lähetä kommentti

Suositut julkaisut

Ajankohtaista muualla

Lapland above ordinary
Juttuja poro-hakusanalla
Poro-aiheisia blogipostauksia
Poropostauksia Blogit.fi
Blogi: Mikko Jokinen
Lapissa tarvitaan kulttuurisensitiivisyyttä

Blogi: Deliporo.fi
Deliporon blogipostit


Blogi: Kujalan porotila
Son moro sano poro


Paloma-projektin blogit - Kuusamo
Paloma-projekti


Tapio Nykänen - Antroblogi 2016.
Poro syntipukkina


Suurpetojen vaikutus poronhoitoon. I. Kojola, S. Heikkinen & S. Kaarinen. Luonnonvarakeskus 2018. PDF-tutkimusjulkaisu 57/2018

Blogi-arkisto