Poromies-lehden ajankohtaisia julkaisuja

11.3.2025

KATASTROFAALINEN PETOTILANNE PORONHOITOALUEELLA – RATKAISUJA ETSITÄÄN

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah tutustui lokakuun puolivälissä poroerotukseen Oivangin paliskunnan erotusaidalla Kuusamossa.

--- Kuvat: Maaren Angeli ---

Kirjoitus on julkaistu Poromies-lehdessä 4/2024.

Poromiehet kohtaavat mittavia ja alati laajenevia haasteita suurpetojen aiheuttamien vahinkojen vuoksi. Poronhoitoalueella tilanne on vakava ja poronhoitajat käyttävät jopa kuukausia vuodessa petojahtiin, mikä syö merkittävästi aikaa ja resursseja.

Ministeri Sari Essayah vieraili Kuusamossa Oivangin erotuksessa lokakuun puolivälissä. Ministeri sai päivän aikana laajasti tietoa petotilanteesta ja poromiesten arjen haasteista. Essayahin mukaan lisähelpotuksia petotilanteeseen voi olla odotettavissa, sillä EU suunnittelee Bernin sopimuksen päivittämistä. Bernin sopimus suojelee susia erityisen tiukasti poronhoitoalueen ulkopuolella. Sopimuksen uudistus mahdollistaisi joustavamman kansallisen petopolitiikan.

Poromiehet kantavat suurimman vastuun petopyynnistä

Oivangin paliskunnan poroisäntä Juha Kujala kertoo, että petojen pyynti on käytännössä siirtynyt kokonaan poronhoitajien vastuulle, koska suden kannanhoidollinen pyynti on kielletty poronhoitoalueen ulkopuolella. Kujalan mukaan poronhoitajat Kuusamon alueella käyttävät vuosittain jopa 60–70 päivää petojen pyyntiin. Tämä on erityisen ongelmallista, sillä petojen määrä ja niiden aiheuttamat vahingot ovat kasvaneet viime vuosina kiihtyvällä tahdilla.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (vas.), Paliskuntain yhdistyksen puheenjohtaja Matti Riipi ja ministerin avustaja Sonja Falk.

Poronhoitajat käyttivät viime vuoden aikana Kuusamon alueella petojen poistamiseen noin 800 000 euroa. Kahden viime vuoden aikana poromiehet ovat kaataneet Kuusamon alueella lähes 50 sutta.

Metsästysvuonna 2023–2024 poronhoitoalueella poistettiin vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla kokoisuudessaan 52 sutta.

Kujalan mukaan tavoitteena on puolittaa petovahingot seuraavien viiden vuoden aikana, mutta se on mahdollista vain poistamalla merkittävä osa suurpedoista poronhoitoalueelta. Tilanne on erityisen vaikea eteläisellä poronhoitoalueella, jossa petopaine on käynyt sietämättömäksi. Petojen aiheuttama paine ja kustannukset ovat kovat myös pohjoisemmalla alueella, jossa ahma aiheuttaa suurimman osan vahingoista.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah on luvannut helpotuksia petokantojen hallintaan, ja ministeriön asettama suurpetotyöryhmä on pidentänyt poikkeuslupien voimassaoloa. Ministeriön työryhmä jatkaa suurpetopolitiikan kehittämistä, ja tavoitteena on myös suden kannanhoidolliseen metsästyksen mahdollistuminen. Poronhoitajat odottavat konkreettisia päätöksiä, jotka auttaisivat hallitsemaan suurpetojen aiheuttamia vahinkoja. Essayah on osoittanut tukensa helpotuksille, mutta käytännön toimet ja EU:n linjaukset määrittävät, kuinka pian asiaan voidaan puuttua tehokkaasti.

Aiheeseen liittyvät julkaisut:

0 comments:

Lähetä kommentti

Suositut julkaisut

Poroista muualla

Lapland above ordinary.
Poroaiheisia artikkeleita


Poro-aiheisia blogipostauksia
Poropostauksia Blogit.fi


Blogi: Mikko Jokinen
Lapissa tarvitaan kulttuurisensitiivisyyttä


Blogi: Deliporo.fi
Deliporon blogipostit


Blogi: Kujalan porotila
Son moro sano poro


Paloma-projektin blogit - Kuusamo
Paloma-projekti


Tapio Nykänen - Antroblogi 2016.
Poro syntipukkina


Suurpetojen vaikutus poronhoitoon. I. Kojola, S. Heikkinen & S. Kaartinen. Luonnonvarakeskus 2018. PDF-tutkimusjulkaisu 57/2018

Blogi-arkisto