Poromies-lehden ajankohtaisia julkaisuja

6.2.2023

NORJAN POROJEN RAJANYLITYKSET AIHEUTTAVAT PALJON LISÄTÖITÄ SUOMALAISILLE PORONHOITAJILLE

Poropoliisi Jarmo Ahonen ja rikoskomisario Kirsi Huhtamäki

Viime talvikausi oli Inarissa ja Utsjoella Norjan porojen ylityksien suhteen ongelmallinen, koska Norjan poroja kävi Suomen puolella tuhansittain. Pelkona on, että samoin tapahtuu myös tulevana talvena.

--- Teksti: Timo Rehtonen ---

Artikkeli on julkaistu Poromies-lehdessä 4/2022.

Norjassa ei reagoitu ylitysilmoituksiin riittävän nopeasti, jolloin porot ehtivät aiheuttaa vahinkoa jäkäliköille ja viljelysmaille.
– Suuresta ylitysmäärästä johtuen suomalaiset poronomistajat joutuivat tekemään paljon ylimääräistä työtä saadakseen pidettyä omat poronsa erossa Norjan poroista ja palautettua Norjan porot omistajilleen, kertoo suomalais–norjalaisen poroaitakomission jäsen rikoskomisario Kirsi Huhtamäki.

Alkava talvikausi huolettaa, koska vaarana on, että ylitykset jatkuvat edellistalven kaltaisena. Poroaitakomission tehtävänä on välittää aktiivisesti Suomen tilannekuvaa Norjan viranomaisille ja pyytää ongelmakohtiin korjauksia.

Käytännössä toimitaan siten, että havainnot Norjan porojen ylityksistä ilmoitetaan oman alueen poroisännälle, joka on yhteydessä Inarin poliisiin. Poliisi välittää tiedon Norjan viranomaisille.
– Varsinainen palauttamisprosessi jää suomalaisille poronomistajille, koska poliisin resurssit ovat täällä harva-alueella vähäiset. Inari-Utsjoki-alueella tapahtuneita ylityksiä on oman työnsä ohella aktiivisesti hoitanut valvonta- ja hälytystoimintasektorilla työskentelevä vanhempi konstaapeli Matti Holma. Haluammekin poliisin puolelta kiittää kaikkia poroisäntiä, poronomistajia ja maanomistajia hyvästä yhteistyöstä, Huhtamäki sanoo.

Kirsi Huhtamäki ei omista itse poroja eikä ole ennen nykyistä työtehtäväänsä juurikaan kiinnittänyt huomiota porotalouteen, Norjan porojen rajanylityksiin tai poroesteaidan ongelmiin.
– Poroaitakomission työ on ollut muuhun poliisityöhön verrattuna luonnollisesti hyvin erilaista ja myös silmiä avaavaa. Poliisin rooli Norjan porojen ylityksissä on olla toimivaltainen viranomainen porojen palauttamisessa. Samoin poliisi laatii Norjaan korvausvaatimuksen Norjan porojen aiheuttamista vahingoista, hän kertoo nykyisestä toimenkuvastaan.

Rovaniemeltä lähtöisin oleva Huhtamäki on työskennellyt poliisina noin 20 vuotta pääasiassa rikostutkinnassa.
– Aloitin poliisiurani aikoinaan Lapista. Matkan varrella kävin noin 10 vuoden ajan asumassa pääkaupunkiseudulla. Sitten iski Lappi-ikävä, joten palasin muutama vuosi sitten takaisin synnyinseuduille. Tämänhetkinen virkapaikkani on Kittilän poliisiasema, jossa olen työskennellyt noin viisi vuotta.

Kirsi Huhtamäki toimii rikosasioiden tutkinnanjohtajana. Lisäksi hänelle kuuluu osa Tunturi-Lapin (Kittilä, Kolari, Muonio ja Enontekiö) lupa-asioista, ja hän on myös Kittilän ja Enontekiön poliisiasemien esimies. Suomalais-norjalaisessa poroaitakomissiossa hän on ollut jäsenenä kolme vuotta.

Poroaitakomissio

Suomen ja Norjan raja-alueella olevan poroesteaidan tarkoituksena on tukea porojen paimennusta, jotta porojen siirtyminen rajojen yli voidaan estää mahdollisimman tehokkaasti.

Raja-aidan kunnossapitoa ja valtiosopimuksen noudattamista valvoo poroaitakomissio, johon kuuluu kolme jäsentä kummastakin maasta. Komission puheenjohtajuus vaihtelee maiden kesken vuorovuosittain.

Suomen komission jäseniä ovat rikoskomisario Kirsi Huhtamäki Lapin poliisista, yksikön päällikkö Hannu Linjakumpu ELY-keskuksesta (tällä hetkellä puheenjohtajana) ja toiminnanjohtaja Anne Ollila Paliskuntain yhdistyksestä.

Komission jäsenten apuna sihteeristössä toimii aitatyönjohtaja Kari Henttunen Paliskuntain yhdistyksestä.

0 comments:

Lähetä kommentti

Suositut julkaisut

Poroista muualla

Lapland above ordinary.
Poroaiheisia artikkeleita


Poro-aiheisia blogipostauksia
Poropostauksia Blogit.fi


Blogi: Mikko Jokinen
Lapissa tarvitaan kulttuurisensitiivisyyttä


Blogi: Deliporo.fi
Deliporon blogipostit


Blogi: Kujalan porotila
Son moro sano poro


Paloma-projektin blogit - Kuusamo
Paloma-projekti


Tapio Nykänen - Antroblogi 2016.
Poro syntipukkina


Suurpetojen vaikutus poronhoitoon. I. Kojola, S. Heikkinen & S. Kaartinen. Luonnonvarakeskus 2018. PDF-tutkimusjulkaisu 57/2018

Blogi-arkisto